Jump to content
Forum rolnicze
Sign in to follow this  
janette27

Miód skrystalizowany czy nie?

Recommended Posts

Ostatnio usłyszałam od znajomego, który zajmuje się dystrybucją miodów, że miód powinien być skrystalizowany, inaczej to jest produkt podrobiony, dosładzany itd. Z drugiej strony miody nektarowe są płynne i się nie krystalizują w pokojowej temperaturze. Czy ktoś potrafi wyjaśnić, na czym polega różnica, i jak odróżnić dobrej jakości miód, od taniej podróbki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno  można to sprawdzić nabierając miód na łyżeczkę i przelewając te łyżeczkę na talerzyk. Jeśli miód równomiernie ścieka z łyżeczki, a na talerzyku tworzy się z niego stożek, to miód jest prawdziwy. Podrabiany rozpływa się na całym talerzyku i nie leci równomiernie. A poza tym po 3-4 miesiącach od zbioru miód powinien zacząć się krystalizować. Choć to też zależy od gatunku. Ale generalnie jak stoi długo i się nie krystalizuje to raczej na pewno podróbka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na bazarku też stoją pszczelarze i można się u nich zaopatrzyć w miód dobrej jakości. Nie mieli by klientów jakby oszukiwali. A w takich marketach to miód z całej UE mieszany ile wlezie z niewiadomo z czym

Share this post


Link to post
Share on other sites

No coż. Wszystko zależy od świeżości miodu z uwagi na to ,ze jeśli miód jest świezy to raczej nigdy nie bedzie skrystalizowany. Krystalizacja to proces, który przebiega w czasie oraz dopiero z czasem miód nabiera takiej konsystencji. Którą mozna potem jak najbardziej odwrócić bo wystarczy jedynie ten miód podgrzac. I od razu wraca do poprzedniego wyglądu.

Niestety ale miód sztuczny sie nie krystalizuje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×