janette27 0 Report post Posted October 27, 2016 Ostatnio usłyszałam od znajomego, który zajmuje się dystrybucją miodów, że miód powinien być skrystalizowany, inaczej to jest produkt podrobiony, dosładzany itd. Z drugiej strony miody nektarowe są płynne i się nie krystalizują w pokojowej temperaturze. Czy ktoś potrafi wyjaśnić, na czym polega różnica, i jak odróżnić dobrej jakości miód, od taniej podróbki? Share this post Link to post Share on other sites
jullek44s 0 Report post Posted November 2, 2016 No myślę, że od razu widać jak jest podróbka, nawet w gęstości. Share this post Link to post Share on other sites
Magronowa 0 Report post Posted November 4, 2016 Na pewno można to sprawdzić nabierając miód na łyżeczkę i przelewając te łyżeczkę na talerzyk. Jeśli miód równomiernie ścieka z łyżeczki, a na talerzyku tworzy się z niego stożek, to miód jest prawdziwy. Podrabiany rozpływa się na całym talerzyku i nie leci równomiernie. A poza tym po 3-4 miesiącach od zbioru miód powinien zacząć się krystalizować. Choć to też zależy od gatunku. Ale generalnie jak stoi długo i się nie krystalizuje to raczej na pewno podróbka. Share this post Link to post Share on other sites
trannwr5s 0 Report post Posted November 15, 2016 Dokładnie, to najlepszy i najprostszy sposób na sprawdzenie. Share this post Link to post Share on other sites
liddiaa226 0 Report post Posted December 7, 2016 No a nie każdy o nim wie nawet. Share this post Link to post Share on other sites
Piktogram 1 Report post Posted November 7, 2017 Dlatego ja zawsze kupuje miód, który już się zaczyna krystalizować albo jest taki mętny lekko. Share this post Link to post Share on other sites
erta 0 Report post Posted December 4, 2017 Ale jak ktoś kupuje w markecie to już ciężko sprawdzić :/ Najlepiej kupować od kogoś znajomego Share this post Link to post Share on other sites
Piktogram 1 Report post Posted December 5, 2017 Na bazarku też stoją pszczelarze i można się u nich zaopatrzyć w miód dobrej jakości. Nie mieli by klientów jakby oszukiwali. A w takich marketach to miód z całej UE mieszany ile wlezie z niewiadomo z czym Share this post Link to post Share on other sites
brulioo23 0 Report post Posted March 6, 2018 miód świeży, niedawno wybrany nie będzie skrystalizowany, a jeśli leży dłużej np pare miesięcy to powinien krystalizować Share this post Link to post Share on other sites
Master 0 Report post Posted March 5, 2019 No coż. Wszystko zależy od świeżości miodu z uwagi na to ,ze jeśli miód jest świezy to raczej nigdy nie bedzie skrystalizowany. Krystalizacja to proces, który przebiega w czasie oraz dopiero z czasem miód nabiera takiej konsystencji. Którą mozna potem jak najbardziej odwrócić bo wystarczy jedynie ten miód podgrzac. I od razu wraca do poprzedniego wyglądu. Niestety ale miód sztuczny sie nie krystalizuje. Share this post Link to post Share on other sites
Halina78 0 Report post Posted March 25, 2019 A co sądzicie o tych plastrach miodu ? będa miał wzięcie w polsce ? Share this post Link to post Share on other sites
miszta 0 Report post Posted August 28, 2020 Cenne rady, dzięki. Share this post Link to post Share on other sites
tomek8884 0 Report post Posted May 10, 2021 Dzięki za informacje ___ lek na ptasią grypę Share this post Link to post Share on other sites
bogus.bogu$ 0 Report post Posted May 19, 2021 Można też sprawdzić rozlewając miód na talerzyk, na niego trochę wody i mieszać talerzykiem. Jak miód będzie zaczynał wyglądać jak węza to wtedy to prawdziwy miód. Na youtube jest pełno filmików z tym Share this post Link to post Share on other sites
marian32323s 0 Report post Posted May 21, 2021 Tym wątkiem powinna się zainteresować moja dziewczyna. Ona lubi takie tematy. _____________________________________________________________________________ Forum Zadłużonych https://www.forumdlazadluzonych.pl/ Share this post Link to post Share on other sites
tomek8884 0 Report post Posted July 7, 2021 Jaki wybrać? ___ jastrych Share this post Link to post Share on other sites
myrna44 0 Report post Posted July 11, 2021 Ja bardzo lubię miody spadziowe. Podobno są najzdrowsze Share this post Link to post Share on other sites
ramon.hauck 0 Report post Posted July 11, 2021 Ja lubię miód akacjowy, który jest płynny Share this post Link to post Share on other sites
kaleb.erdman 0 Report post Posted July 11, 2021 Ja najbardziej lubię miód w ciastach, mniam Share this post Link to post Share on other sites
ltoy 0 Report post Posted July 19, 2021 Ja nie lubię miodu. Wolę syrop klonowy. Share this post Link to post Share on other sites
jules53 0 Report post Posted July 19, 2021 Ja zawsze do herbaty używam miodu Share this post Link to post Share on other sites
Eryk941244 0 Report post Posted December 3, 2021 Również do herbaty dodaje troche miodu. https://matrixmedia.pl Share this post Link to post Share on other sites
malaga 0 Report post Posted December 4, 2023 Planujesz świąteczne wypieki z dziećmi? Spróbuj prostego przepisu na pierniczki, które nie tylko świetnie smakują, ale również są idealne do ozdabiania. Dzieci mogą bawić się w dekorowanie pierniczków lukrem i kolorowymi cukierkami, co rozwija ich kreatywność. Więcej inspiracji znajdziesz na https://www.portalpomorza.pl/artykul/59341,przygotuj-swiateczne-ciasta-z-dziecmi-proste-i-zabawne-przepisy gdzie znajdziesz różnorodne przepisy idealne do wspólnego pieczenia. Share this post Link to post Share on other sites
JedrzejGra 0 Report post Posted December 5, 2023 ja polecam prawdziwy miód z https://mojemiody.pl/ Share this post Link to post Share on other sites