jammes 0 Report post Posted December 17, 2025 Witam. Buduje dom jestem na etapie wyboru ogrzewania, budynek 160m2 parter z garażem planowanie ocieplenie 20cm styropianu na strop, ściany zewnętrzne i podłoga, wszędzie ogrzewanie podłogowe. Nie wiem jakie ogrzewanie wybrać czy pellet czy gaz z butli. (Nie bardzo mogę się podłączyć do sieci gazowej) Wiadomo jak każdy cenie sobie komfort ale nie będzie to problem dosypać czy posprzątać raz na jakiś czas piec pelletowy. Bo jeszcze ta pompa ciepła jakoś nie mogę się przekonać do niej. A jak to u was wyglada jakie macie ogrzewanie.?? Share this post Link to post Share on other sites
tal 0 Report post Posted December 17, 2025 Olej Pellet !! 1. Ciągle inna jakość. 2. Inna jakość trzeba przeważać, żeby się spalało. 3. Co chwila problem ze spiekami i zapychaniem palnika. 4. Czyszczenie pica conajmniej raz w miesiącu inaczej słabszy przepływ powietrza i możliwość cofania płomienia i stopienia rury która podaje Pellet. 5. Stopiona rura często oblewa palnik. Nie do wyczyszczenia. 6. Co jakiś pękające zapalarki ceramiczne. 7. Wszędzie brud i walający się pelet. Itd Zerknij sobie najlepiej na stronę https://www.saunierduval.pl/ Znajdziesz tuatj przegląd różnych opcji ogrzewania. Share this post Link to post Share on other sites
Adrian77 0 Report post Posted December 19, 2025 Jeśli ktoś rozważa podłoga podniesiona do biura albo przestrzeni technicznej, to z własnego doświadczenia mogę polecić TIM-EX. U nas temat wyszedł przy reorganizacji instalacji i taka podłoga naprawdę ułatwiła późniejsze zmiany. Share this post Link to post Share on other sites
wojti34 0 Report post Posted March 3 Przy wyborze ogrzewania do domu warto rozważyć nie tylko rodzaj paliwa, ale też sposób przygotowania kotła. Modernizacja tradycyjnego kotła na system pelletowy to ciekawa opcja. Firma Smart Fire zajmuje się kompleksową przeróbką, montując palniki pelletowe do kotłów na ekogroszek, miał, węgiel, drewno czy olej opałowy. Takie rozwiązanie zwiększa efektywność, ogranicza emisję dymu i popiołu oraz ułatwia codzienną obsługę. Więcej informacji o ich ofercie znajdziecie na https://modernizacje-pellet.pl/ . Share this post Link to post Share on other sites