tal 0 Report post Posted October 24, 2022 Witam wszystkich. Moi rodzice rozważaja wymianę pieca na pięć gazowy. W tym momencie jest pięć węglowy 21 KW. Budynek o powierzchni ok 170m2 nie ocieplony. Stolarka PCV, rury miedź i grzejniki aluminiowe. W pobliżu domu idzie linia gazowa. I tu moje pytanie. Czy pomimo nie ocieplonego domu warto pchać się w gaz czy ekogorszek? Proszę o radę. Pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
jammes 0 Report post Posted October 25, 2022 Możesz policzyć orientacyjnie ile spali gazu, na podstawie ilości spalonego węgla, uwzględniając sprawność kotła. Zakładając że to Górniak sprawność możesz przyjąć jako 30% Gaz ma tę zaletęże sprawność przy obecnych kotłach przekroczyła +105% -lecz nie w tym wypadku, brak odpowiedniej infrastruktury- (kwestia związana z normami z przed lat które nie uwzględniały kondensowania i odbioru ciepła). Zastanów się czy lepszym rozwiązaniem nie będzie pompa ciepła plus dodatkowo kominek z płaszczem wodnym. Można byłoby zastanowić się z czasem nad montażem fotowoltaiki. Szczególnie, że obecnie można liczyć na dobre dofinansowania do niej. Share this post Link to post Share on other sites
malaga 0 Report post Posted October 27, 2022 Oczywiście samo ogrzewanie na pewno jest bardzo ważnym wyborem i ja również jestem zdania, zę także fajnie jest wiedzieć na co tak naprawdę dobrze jest się zdecydować. Od siebie każdemu polecam doskonałe pompy ciepła https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/happening/eco-g/ i jestem zdania, że to właśnie dzięki nim będziemy mieli świetny system grzewczy. Share this post Link to post Share on other sites
Zenon42 1 Report post Posted November 2, 2022 Z jakiej formy ogrzewania korzystacie w Waszych domach i dlaczego? wypożyczalnia samochodów Radom Share this post Link to post Share on other sites
alek8411 0 Report post Posted December 7, 2022 Zdecydowanie, stara instalację należy wymienić. Jeśli szukasz nowego dostawcy prądu, to może zainteresuje cię oferta PGE? Tutaj https://zmianasprzedawcypradu.pl/pge/ dowiesz się w jaki sposób można się z nimi skontaktować. Wszystko oczywiście możesz załatwi bez wychodzenia z domu. Share this post Link to post Share on other sites
malaga 0 Report post Posted January 15 Faktycznie takie kwestie są bardzo ważne i ja jeszcze jestem zdania, że także fajnie jest wiedzieć o samych pompach woda-powietrze po prostu jak najwięcej. Jak dla mnie bardzo ciekawie na ich temat napisano w https://debowetarasy.pl/pompy-ciepla-woda-powietrze-wady-i-zalety/ więc polecam każdemu aby zapoznał się właśnie z tym materiałem. Share this post Link to post Share on other sites
stock 0 Report post Posted May 26 Do podgrzewania wody można zainstalować bojler w łazience Do ogrzewania domu może być np. pompa ciepła. Share this post Link to post Share on other sites
rolnikmily 0 Report post Posted May 28 Warto pomyśleć też o czymś takim jak podgrzewacz wody do kuchni[ , który w przypadku starego domu, może okazać się bardzo dobrym wyborem. Podgrzewacze elektryczne, zarówno w łazience jak i w domu, mogą być połączone z instalacją fotowolataiczną, co również jest bardzo dobre z punktu widzenia ekonomii. Share this post Link to post Share on other sites