tal 0 Report post Posted July 18 Jestem w trakcie generalnego remontu domu stuletniego.. Dom ocieplony,115m², kilka okien trzeba jeszcze wymienić na plastik, na dachu 10-letnia dachówka. Zastanawiam się nad ogrzewaniem, bo aktualnie w kotłowni stoi kopciuch.. Zastanawiałem się nad grzejnikami elektrycznymi + fotowoltaika.. Ma ktoś taki zestaw i może powiedzieć jak koszta w sezonie grzewczym? Share this post Link to post Share on other sites
biks 0 Report post Posted July 27 Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tutaj pompa ciepła. Jak dom jest dobrze zaizolowany i dobrze dobrana pompa to koszty eksploatacji nie są duże. Tylko to jest źródło ciepła niskotemperaturowe, najefektywniej działa z ogrzewaniem podłogowym. Skoro przeprowadzasz kompleksowy remont, polecam zastanowić się nad położeniem podłogówki. OBecnie w domach juz rzadko kto montuje grzejniki elektryczne - jedynie w sytuacjach w których nie ma możliwości zainstalowania innego rodzaju ogrzewania. Jeśli jednak masz możliwość iść w podłogówkę to montuj - jest o wiele bardziej wydajna. Ogólnie grzejnik elektryczny oraz inne akcesoria warto jest obecnie kupować w Leroy Merlin - chociażby z uwagi na dobrą dostępność osprzętu do montazu ogrzewania, w hurtowniach mogą być niestety spore braki na tym polu. Fotowoltaika na tak - ale koniecznie zorientuj się o dofinansowanie, obecnie jest bardzo wiele programów na modernizację starszych domów. Powinieneś dostać sporą dopłatę. Share this post Link to post Share on other sites
malaga 0 Report post Posted August 5 Dokładnie sama kwestia ogrzewania jest bardzo ważna i ja jestem zdania, że na dzień dzisiejszy bardzo dobrą opcją może być również posiadanie pompy ciepła woda-powietrze. Sama nawet niedawno w artykule https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/blog/czym-jest-pompa-ciepla-woda-powietrze-czyli-o-rodzajach-pomp-ciepla/ miałąm okazję o niej przeczytać. Jestem przekonana, że to może być bardzo dobra opcja. Share this post Link to post Share on other sites