krzysztofagriculture 1 Report post Posted August 11, 2014 Co myślicie o tym temacie? Jakieś uwagi? W jaki sposób Wy to robicie? A mój problem polega na ubytkach naturalnych, w jaki sposób można im zapobiegać Share this post Link to post Share on other sites
kazimierz 0 Report post Posted September 25, 2014 Może takie hale magazynowe http://www.cobouw.pl/hala-magazynowa były by dobrym rozwiązaniem. Widziałem takie w Holandii przy wielkich gospodarstwach. Może i u nas warto takie coś stawiać, zamiast tradycyjnego budownictwa. Share this post Link to post Share on other sites
krzysztofagriculture 1 Report post Posted October 7, 2014 Być może i fajne rozwiązanie, ale może wypowie się jeszcze jakaś osoba, która rozwiązała taki problem i zna to z doświadczenia. Share this post Link to post Share on other sites
Kowal57 0 Report post Posted October 25, 2014 A ile metrów masz ziemniaków? napisz coś więcej, to może ktoś coś jeszcze doradzi. Share this post Link to post Share on other sites
UncleJohnny 0 Report post Posted January 27, 2015 ja proponuję skorzystać z oferty http://www.kangu24.com/ - mają tam spore magazyny na takie i inne produkty, sam korzystam. Share this post Link to post Share on other sites
traktorzysta 0 Report post Posted March 25, 2015 Zależy ile masz tych ziemniaków... Ja u siebie zrobiłam tak: miałam stary budynek nie używany tak naprawdę. Trochę go odnowiłam i zainstalowałam wentylatory dachowe z http://www.wentylatorysklep.pl/wentylatory-dachowe,27.html aby był dobrzy przepływ powierza. Budynek jest stary więc jest w nim zimno dodatkowo wentylatory regulują temperaturę. Dzięki temu nie muszę się martwić o to, że zmieniaki "rosną". Oczywiście tak jak napisałam wszystko zależy ile masz tych ziemniaków i jakie masz ewentualne środki pieniężne Share this post Link to post Share on other sites
olena 0 Report post Posted February 4, 2016 Ja trzymam ziemniaki w piwniczce i niestety jest tam za ciepło i czym bliżej wiosny one są coraz bardziej pomarszczone Share this post Link to post Share on other sites
Michałek 16 Report post Posted February 4, 2016 Pewnie wilgotność powietrza w piwniczce jest niższa od prawidłowej wynoszącej 90%. Temperatura dla ziemniaków jadalnych powinna wynosić 6-8 stopni Celsjusza. Literatura podaje trochę inny zakres temperatury (7-12 stopni Celsjusza), ale moje doświadczenie jest inne. Bardzo ważną sprawą dotyczącą przechowywania ziemniaków jest temperatura podczas zbioru, która nie powinna być niższa niż 8 stopni Celsjusza, a najlepiej tak co najmniej 12 stopni Celsjusza. Pozdrawiam Forumowiczów! Share this post Link to post Share on other sites
Pawel2 1 Report post Posted February 20, 2016 a jak przygotować najlepiej piwnice do przechowywania ziemniaków jadalnych?? Share this post Link to post Share on other sites
Michałek 16 Report post Posted February 20, 2016 Przygotować piwnicę to zapewnić odpowiednią temperaturę i wilgotność. Ziemniaki przez pierwsze 10 dni należy przechowywać w temperaturze ok. 14 stopni Celsjusza aby zagoiły się uszkodzenia powstałe w czasie zbioru. Następnie przez ok. miesiąc powinny być schładzane do temperatury przechowywania. Kiedyś ziemniaki leżały przykryte łętami na polu przez miesiąc od momentu wykopania do chwili załadowania do piwnicy. Te etapy przechowywania ziemniaki przechodziły na polu. W piwnicy są stałe warunki i zazwyczaj problem z odpowiednią wentylacją konieczną dla tych etapów przechowywania. Obecnie jest inna technologia zbioru. Kombajn, przyczepa, piwnica tego samego dnia i ziemniaki gniją. Przechowalnia jest tak zaprojektowana i zbudowana aby ziemniaki mogły do niej trafić już w dniu wykopania, a piwnica nie jest do takiego zbioru przygotowana. Raczej należy sobie w tym wypadku postawić pytanie jak należy przygotować ziemniaki do przechowywania w piwnicy. Odpowiedź na tak postawione pytanie jest w pierwszej części tego postu. W piwnicy jeżeli jest możliwość wentylacji to niewielkie ilości można włożyć od razu. Jeżeli kupujemy ziemniaki od rolnika to warto zapytać kiedy były wykopane i w jakich warunkach były przechowywane i wtedy można podjąć decyzję czy ziemniaki od razu do piwnicy czy należy je przygotować do przechowywania. Pozdrawiam Forumowiczów! Share this post Link to post Share on other sites
klodo 0 Report post Posted April 1, 2016 Kiedyś mój dziadek przechowywał wszystkie warzywa w kopcu teraz ziemniaki i resztę trzymamy w piwnicy Share this post Link to post Share on other sites
Feliss 0 Report post Posted October 13, 2016 Zaskoczyły mnie informacje w artykule dot warzyw jak duży udział mają właśnie ziemniaki w ilości spożywanych warzyw. Nawet jeśli trendy w spożyciu ziemniaków są odwrotne to jesteśmy dużym graczem w tej dziedzinie. Share this post Link to post Share on other sites
gbernhard 0 Report post Posted July 26, 2021 Jeśli chodzi o przechowywanie warzyw i owoców warto wyposażyć swój magazyn w wentylator cyrkulacyjny tj. https://www.wentylatorysklep.pl/wentylator-cyrkulacyjny-tk-circu-500-3f.html. Cyrkulacja powietrza poprawia mikroklimat w obiekcie, co przekłada się na większą wydajność i Twój zysk, który jest “wiatrem w żagle” każdego biznesu. Temperatura - to jeden z kluczowych czynników mających wpływ na prawidłowe i płynne działanie wielu gałęzi przemysłu. Utrzymanie jej na odpowiednim poziomie jest konieczne zwłaszcza w obiektach produkcyjnych oraz tam, gdzie magazynuje się zapasy, np. artykuły spożywcze. Share this post Link to post Share on other sites